Vinske mušice su prava napast: Rešite ih se uz pomoć sastojka koji već imate u kuhinji

Olja Jelić Vesti 28.03.2024 08:10 0

Ako u svom domu imate mnogo svežeg voća i povrća, verovatno ste se već suočavali sa vinskim mušicama

vinske mušice

Shutterstock

Ako u svom domu imate mnogo svežeg voća i povrća, verovatno ste se već suočavali sa vinskim mušicama. Ove štetne mušice privlače sveže namirnice, a jajašca polažu uglavnom na zrelo voće.

Ove mušice mogu položiti više od hiljadu jajašaca u kratkom vremenu, a ubrzo se ta jajašca mogu izleći i brzo stvoriti najezdu crva u vašem domu.

Međutim, to nije jedini problem kojeg uzrokuju. Naime, one mogu predstavljati opasnost za zdravlje. Prema istraživanju objavljenom u Journal of Food Research 2018. godine, vinske mušice mogu brzo preneti E. coli na hranu.

vinske mušice

Shutterstock

 

Zato je poželjno da znate kako da ih se učinkovito rešite. Ako želite da vaš dom bude bez mušica, pokušajte da upotrebite alkohol za čišćenje kako biste uklonili ove štetočine i njihova jajašca.

Potrebno je da navučete rukavice, a zatim uzmete bocu sa raspršivačem i napunite je izopropilnim alkoholom od 91 posto. Možete ga koristiti za prskanje svih mušica koje vidite da lebde po vašoj kuhinji, kao i za sva jajašca koja su možda ostala.

Alkohol će ubiti i mušice i njihova jajašca. Čak i miris alkohola može da otera ove štetočine, stoga ga upotrebite za čišćenje radnih površina i poprskajte niz odvode. Samo pazite da ovo sredstvo ne prskate u blizini kućnih ljubimaca.

Osim upotrebe izopropilnog alkohola, takođe možete napraviti zamku za mušice kako biste bili sigurni da se neće vratiti. Da biste to učinili, uzmite malu teglu, malo jabukovog sirćeta i plastičnu foliju. Stavite jednu četvrtinu sirćeta u teglu i i dodajte nekoliko kapi sredstva za pranje suđa. Potom stavite plastičnu foliju preko otvora tegle i probušite nekoliko rupica kako bi mušice mogle ući u teglu.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading