Kao da ste ih ofarbali: Ovako ćete promeniti boju hortenzijama, biće najlepše u kraju!

Vesti 19.03.2024 16:52 0

Žene koje vole cveće neguju u dvorištu hortenzije koje su prelepe roze, plave ili bele boje.

cveće

Shutterstock

Nekada hortenzije mogu same promeniti boju, zbog kiselosti zemljišta, pa tako one koje su jedne godine imale roze cvetove, sledeće godine mogu imati plave. Ali, to možete i sami da postignete ako želite. Jedino odoleva hortenzija krem boje, koja može dobiti samo rozikastu nijansu.

Ali ako želite da vaša hortenzija ima plave ili ljubičaste cvetove, zemljište oko nje mora biti kiselo, jer ono pomaže da se aluminijum prenese u biljke i doprinese stvaranju plave boje.

Ukoliko je hortenzija plava, znači da je zemljište oko nje izuzetno kiselo. Tako, ako želite cvet ove boje organsko đubrivo će vam pomoći da dodatno zakiselite zemljište. Možete da ga napravite od ostataka iz kuhinje, kao što su talog od kafe i kora od banane.

cveće

Shutterstock

 

Ako žudite za roze hortenzijom posavetujte se sa stručnjacima iz poljoprivredne apoteke koji će vam preporučiti proizvode za snižavanje kiselosti zemljišta, što će rezultirati cvetovima roze boje. Ljuska od jaja, pepeo, školjke sa mora, kora od limuna će učiniti da se zemljište oslobodi kiselosti pa ćete dobiti hortenziju roze boje.

Komentari (0)
Loading