Ruže su s pravom kraljice dvorišta: Ako je ovako negujete, neće stagnirati i cvetaće do prvih mrazeva

Slobodanka Ćorić Vesti 12.03.2024 09:03 0

Ako želite stazu od ruža, zasadite ih u busenima od tri do pet sadnica iste sorte, dok boje mogu da budu različite

ruže

Shutterstock

Prilikom planiranja i upuštanja u vrtlarske vode, uglavnom se, zbog ogromnog entuzijazma, krene velikim koracima. Zato se često dešava da vam cveće ne uspe, uvene ili jednostavno ne napreduje, takoreći njegova napredak stoji u mestu. Razočaranje koje usledi je neminovno, te bi, baš zbog toga, trebalo da se unapred pripremite i informišete o konkretnoj biljnoj vrsti koju planirate da gajite.

Oprobajte se, zato, na malim površinama, u manjim delovima dvorišta ili na balkonima, terasama.

Jedna vrsta cveća kojoj je teško odoleti i koju ćete najčešće viđati ove sezone jesu ruže, koje sa pravom nose titulu kraljice cveća. One su jedna od najzahvalnijih sorti koje možete da zasadite i negujete.

Čak i ako im ne posvećujete dovoljno pažnje, one će se održti i opstati, a pravi primer za to jesu one po parkovima ili dvorištima zgrada o kojima niko ne brine, pa svejedno cvetaju godinama.

Ipak, to ne znači da ukoliko ih posadite ne bi trebalo da brinete o njima.

Ako želite stazu od ruža, zasadite ih u busenima od tri do pet sadnica iste sorte, dok boje mogu da budu različite. Ako želite da više dođu do izražaja, onda neka budu u istoj boji. Vrlo efektno će izgledati ako ih kombinujete sa drugim vrstama biljaka, na primer sa ukrasnim žbunjem.

Imajte u vidu da ruže brzo napreduju, te da u zavisnosti od vrste, mogu veoma da se prošire ili porastu u visinu. Zato im ostavite dovoljno mesta da mogu neometano da rastu, a preporuka je da to bude od 40 do 50 cm razmaka.

Ruže najviše vole sunčane pozicije i propusno tlo bogato humusom. Prilikom sadnje pazite da čitav koren bude u rupi koju ste iskopali.

Najvažnija stvar na koju morate da pazite pri uzgoju ruža je redovno orezivanje.

Komentari (0)
Loading