Kako da kupite kupus za zimnicu bez hemije: Stručnjaci su detaljno opisali koje glavice treba izbegavati

Vesti 25.09.2023 11:14 0

Domaćice već uveliko spremaju zimnicu, a uskoro će se stavljati i kiseli kupus. Ali u mladim glavicama može biti mnogo nitrata koji se stavljaju da povrće brže sazri, a opasna je po zdravlje. Evo kako izgledaju te glavice.

kupus

Shutterstock

Najviše nitrata nakupi se korenu kupusa koji mnoge domaćice vole da grickaju dok spremaju zimnicu ili ručak, ali i da daju deci. U velikoj količini ima ga i u površinskim listovima, a najmanje u sredini glavice. Zato stručnjaci savetuju da nikako ne jedete koren i da uklonite površinske listove.

Koliko nitrata nije štetno?

Svetska zdravstvena organizacija je propisala da je bezbedno unositi 5 mg nitrata dnevno po kilogramu telesne težine. Recimo, ako osoba ima 60 kg, može da unese 300 mg nitrata kroz hranu, što je oko 400 g svežeg kupusa. Ako se uklone koren i površinski listovi, količina nitrata po gramu kupusa je manja. Stručnjaci napominju i da nije svaka glavica kupusa puna ovim štetnim materijama, što zavisi od toga da li je gajen organskim i mineralnim đubrivima.

Prepoznajte glavice pune hemije

Obratite pažnje na miris i izgled kupusa. Treba da ima miris karakterističan za kupus. Spoljni listovi treba da budu bez oštećenja, karakterističnog oblika i boje (bela, zelena ili ljubičasta), ne treba da budu suvi.

Komentari (0)
Loading