Ako spavate sa slušalicama u ušima, odmah morate da prestanete: Evo zašto je to OPASNO, a nije u pitanju gubitak sluha

Vesti 03.07.2023 08:55 0

Iako deluje bezazleno, spavanje sa slušalicama može i te kako biti opasno iz više razloga

Ako spavate sa slušalicama u ušima, odmah morate da prestanete: Evo zašto je to OPASNO, a nije u pitanju gubitak sluha

Shutterstock

Da biste izbegli posledice, iskoristite ove savete i izbegavajte da spavate sa slušalicama u ušima.

Kao prvo, izbegavajte slušalice koje poništavaju buku u hitnim slučajevima. Šta ako vam telefon zazvoni jer neko pokušava da vas kontaktira ili se oko vas dešava neka druga hitna situacija? Držite jačinu zvuka na nešto malo više od polovine ili niže.

U proseku, većina ljudi može da sluša zvuke od 85 decibela do osam sati bez ikakvog negativnog uticaja. Ali ako slušate nešto iznad 85 decibela, trebalo bi da smanjite vreme slušanja za svaka tri decibela koja dodate. Dakle, na primer, ako slušate nešto na 88 decibela, bezbedno je da to radite samo četiri sata.

Ovde je ključna jačina zvuka i dužina vremena koje slušate. Možete da slušate muziku ceo dan ako je na bezbednom nivou, ali ako slušate na veoma glasnom nivou, možete oštetiti svoj sluh za samo 15 minuta.

U jednoj studiji koja je uključivala samoprocenjene navike sluha i slušanja, kod onih koji su slušali muziku duže od tri sata veća je verovatnoća da im zazvonilo u ušima. A 10 odsto je izjavilo da sluša muziku između 90 i 100 decibela tokom dužeg vremenskog perioda, čak i tokom spavanja, što bi moglo povećati njihov rizik od budućeg oštećenja sluha.

Zašto nije dobro da imate slušalice dok spavate?

Stavljanje čvrstih plastičnih slušalica u uvo možda neće biti strašno kratkoročno, ali spavanje s njima može izazvati nelagodu. Osim toga, slušalice za uši mogu blokirati vlagu u ušnom kanalu, posebno ako idete u krevet odmah nakon tuširanja.

Slušalice koje se stavljaju u uho mogu izazvati neugodnost i bakterijske infekcije.

Ovo može prouzrokovati rast bakterija i dovesti do infekcija spoljašnjeg uha tokom dužeg perioda. Takođe možete nakupiti previše ušnog voska ako slušalice u ušima ostavite predugo, a ako to radite tokom noći, verovatno ćete ih skinuti tek ujutru nakon što se probudite.

Slušalice koje se postavljaju preko uha pružaju veću udobnost, ali uverite se da nema kablova. Poslednja stvar koju želite da uradite dok spavate je da se zapetljate u kablove ili čak slučajno pogurate taj nivo jačine zvuka previsoko.

Neki neželjeni efekti nošenja slušalica mogu uključivati oštećenje spoljašnjeg i unutrašnjeg uha, uključujući gubitak sluha.

Komentari (0)
Loading