Pojačajte BOJE i izbelite odeću pomoću jednog SASTOJKA: Neće vam oštetiti stvari a imate ga sigurno u KUHINJI

Vesti 15.06.2022 18:45 0

Košta menja od 20 dinara

Pojačajte BOJE i izbelite odeću pomoću jednog SASTOJKA: Neće vam oštetiti stvari a imate ga sigurno u KUHINJI

unsplash.com

Sada su dostupni raznorazni proizvodi, koji će pomoću raznih hemikalija i izbeljivača vašu odeću vratiti u "život" ali česta upotreba takvih sredstava može vremenom da vam itekako ošteti odeću.

Svima nam je već poznata sodabikarbona koja zbog svoje višenamenske koristi u kući.  

Prema rečima stručnjaka, ovo sredstvo koje pomaže u kuhinji, može vam pomoći u vašem vešu. Sve što je potrebno jeste prirodan omekšivač, a to je na bazi sodebikarbone.

- Proizvodi koji sadrže veće koncentracije jakih hemikalija takođe će oštetiti odeću. Na primer, većina gelova za fleke jednostavno izbeli vašu odeću – umesto toga potražite sredstvo za uklanjanje mrlja koje koristi enzime za razgradnju proteina uobičajenih mrlja - kaže Pola Kuazi, stručnjak za održivo čišćenje.

Pojačajte BOJE i izbelite odeću pomoću jednog SASTOJKA: Neće vam oštetiti stvari a imate ga sigurno u KUHINJI

Shutterstock

 

Ipak, korišćenje sode bikarbone pri svakom pranju nije najbolji način, ovaj kuhinjski sastojak može vam pomoći da s vremena na vreme dodate prirodno ‘pojačanje’ koje je potrebno vašem vešu.

Osim što je poznata kao sredstvo za dizanje koje se tradicionalno koristi u pečenju, izvrsno je za otapanje prljavštine zahvaljujući svojim alkalnim svojstvima.

- Soda bikarbona je izvrstan način za uklanjanje neprijatnih mirisa, a istovremeno pojačava boje odeće i izbeljuje belu odeću. Može delovati kao pojačivač deterdženta za veš i prirodni omekšivač tkanine - rekla je  Loren Klark stručnjak za velike kućne aparate 

Din Dejvis, profesionalni čistač u "Fantastic Services" upozorava da se soda bikarbona ne sme koristiti uz alkoholno sirće u veš mašini. Iako sirće takođe ima svoja ulogu u pranja veša, kada se dodaju zajedno, sirće i soda bikarbona neutralizovaće jedno drugo jer oba imaju različite nivoe pH. Takođe, kako tvrdi, pranje odeće samo sa sodom bikarbonom nije dobra ideja, trebalo bi je koristiti u kombinaciji s deterdžentom.

- Soda bikarbona uz to što deluje kao prirodni omekšivač tkanine, takođe može regulisati pH nivo vode. Ipak, ako u ciklus ispiranja dodate sodu bikarbonu, vaša odeća će biti gruba i kruta - objašnjava za kraj Dejvis.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading