Da li ste znali da možete PEČURKE da ZAMRZNETE? Pogledajte kako to da učinite korak po korak

Naj žena Vesti 22.09.2021 15:10 0

Kako zamrznuti pečurke kako biste uživali u njihovom ukusu ne samo u sezoni već i van nje? Zamrzavanje gljiva nije teško, pa će se svako od nas savršeno nositi sa ovim zadatkom. Međutim, vredi znati neka pravila kojih se treba pridržavati prilikom pripreme šumskog blaga za stavljanje u zamrzivač

Da li ste znali da možete PEČURKE da ZAMRZNETE? Pogledajte kako to da učinite korak po korak

Shutterstock

Da li znate koje su pečurke pogodne za zamrzavanje? Pogledajte kako zamrznuti pečurke korak po korak!

Sezona gljiva obično počinje sredinom leta. Ovo je bio dobar trenutak da se opskrbite i napunite svoju ostavu ukusnim, hranljivim pečurkama. Uz njihovo učešće možete stvoriti mnoga divna jela, ali i produžiti njihov rok trajanja mariniranjem ili zamrzavanjem. Međutim, ponekad se postavlja pitanje kako zamrznuti pečurke da dobiju jedinstven ukus i da ne pokvare nešto usput.

Pečurke nam pomažu da u ishranu unesemo vredne vitamine i minerale. Vredi ih uvesti u svoju ishranu zbog visokog sadržaja vlakana, nezasićenih masnih kiselina, beta-karotena i likopena , antioksidanata i vitamina B1, B2 i B3 važnih za organizam, ali to nije sve - još jedna prednost jedenja gljiva je i mnogo minerala, poput soli magnezijuma, kalcijuma, sumpora, mangana, hroma, gvožđa i kobalta.

Zamrzavanje gljiva: koje pečurke su pogodne za zamrzavanje?

Oduševljeni berači gljiva moraju biti svesni da nisu sve gljive za zamrzavanje. Zašto? Neophodan uslov je da je meso čuvanja. Ispod ćete pronaći listu na kojoj možete saznati koje se vrste gljiva možete da zamrznete sirove, bez prethodnog sušenja ili mariniranja.

Pečurke pogodne za sirovo zamrzavanje su:
  • vrganje
  • lisičarke

Kako da zamrznem pečurke? Način za lisičarke, vrganj 

Pre zamrzavanja pečuraka, moraju se pravilno pripremiti. Pobrinite se da ispred sebe imate jestive pečurke - ako bilo koja od njih liči na otrovnu vrstu, ne ustručavajte se baciti ih u kantu. Kako da zamrznem pečurke? Evo uputstva korak po korak:

Prvi korak biće pažljivo ispitivanje svake gljive i odbacivanje crvenih ili premekanih primeraka. Ako je bilo koji deo gljive polomljen, uklonite truli komad. Kada se pečurke očiste od prljavštine, mahovine i zemlje, temeljito ih operite pod vodom i ogulite.

Veoma je važno da se svaki komad dobro osuši - za to koristite papirni ubrus. Zatim prelazimo na sečenje. Ako ste uspeli da nabavite lepe pečurke, isecite ih na male komade. Manje se, međutim, mogu bez problema zamrznuti cele. Dobra ideja koja će u budućnosti uroditi plodom je da pečurke podelite na manje porcije kako biste mogli da odmrznete određenu količinu.

Skladištenje zamrznutih gljiva

Već znamo kako zamrznuti pečurke da bismo mogli uživati u njihovom ukusu ne samo odmah nakon branja. 

Smrznute pečurke možemo čuvati u zamrzivaču do 1,5 godine bez ikakvih kontraindikacija. Međutim, veoma je važno da ih nakon odmrzavanja ne zamrzavate ponovo. Potrošnja takve hrane, kao rezultat razmnožavanja bakterija i štetnog dejstva toksina, može dovesti do neprijatnih posledica trovanja hranom.

Komentari (0)
Loading