Sastojci za biskvit su sledeći
- 75 g šećera
- 1 kesica vaniliinog šećera
- 145 g putera
- 6 jaja
- 150 g čokolade za kuvanje
- Prstohvat soli
- 50 g šećera u prahu
- 150 g pšeničnog oštrog brašna
- 1 kašika praška za pecivo
Sastojci za glazuru su
- 60 g putera i 200 g čokolade za kuvanje.
Premaz
- 200 g džema od kajsija.
Priprema
U posudu usuti šećer, vanilin šećer, omekšati puter i izmešati mikserom. Zatim dodati žumanca i ponovo nastaviti mešati. Odvojeno od toga, čokoladu otopiti na pari i tako istopljenu je lagano sipati u pripremljenu smesu, neprestano mešajući. Belanca je potrebno odvojeno umutiti, posoliti, dodati i šećer u prahu i dobro izmutiti. Trećinu dobijenog šama od belanaca, lagano umutiti u pripremljenu prvu smesu, a u ostatak šama umešati sa brašnom i praškom za pecivo. Nakon svega, spojiti obe smese. Smesu je potrebno peći 45-50 minuta na 180 stepeni. Nakon što se pečeni biskvit ohladi, potrebno ga je prerezati vodoravno na dva dela.
Polovinu džema namazati po donjoj polovini torte, a drugu polovinu na vrh torte. Za glazuru, puter otopiti na laganoj vatri, lagano mešati, dodati čokoladu i mešati dok se čokolada u potpunosti ne otopi. Gotovu glazuru preliti preko torte.
Tortu je potrebno izvaditi iz frižidera, nekih 30 minuta pre posluživanja, kako bi glazura malo omekšala i kako ne bi popucala prilikom rezanja.
BONUS VIDEO