Originalni recept za SAHER TORTU: Ona je KRALJICA među tortama, a priprema je jednostavna

K.Ć. Vesti 30.05.2022 23:00 0

Recepata i verzija ima zaista mnogo, ali je osnova u suštini ista

saher torta

Shutterstock

Sastojci za biskvit su sledeći

  • 75 g šećera
  • 1 kesica vaniliinog šećera
  • 145 g putera
  • 6 jaja
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • Prstohvat soli
  • 50 g šećera u prahu
  • 150 g pšeničnog oštrog brašna
  • 1 kašika praška za pecivo

Sastojci za glazuru su

  • 60 g putera i 200 g čokolade za kuvanje.

Premaz

  • 200 g džema od kajsija.

Priprema

U posudu usuti šećer, vanilin šećer, omekšati puter i izmešati mikserom. Zatim dodati žumanca i ponovo nastaviti mešati. Odvojeno od toga, čokoladu otopiti na pari i tako istopljenu je lagano sipati u pripremljenu smesu, neprestano mešajući. Belanca je potrebno odvojeno umutiti, posoliti, dodati i šećer u prahu i dobro izmutiti. Trećinu dobijenog šama od belanaca, lagano umutiti u pripremljenu prvu smesu, a u ostatak šama umešati sa brašnom i praškom za pecivo. Nakon svega, spojiti obe smese. Smesu je potrebno peći 45-50 minuta na 180 stepeni. Nakon što se pečeni biskvit ohladi, potrebno ga je prerezati vodoravno na dva dela.

Polovinu džema namazati po donjoj polovini torte, a drugu polovinu na vrh torte. Za glazuru, puter otopiti na laganoj vatri, lagano mešati, dodati čokoladu i mešati dok se čokolada u potpunosti ne otopi. Gotovu glazuru preliti preko torte.

Tortu je potrebno izvaditi iz frižidera, nekih 30 minuta pre posluživanja, kako bi glazura malo omekšala i kako ne bi popucala prilikom rezanja.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading