Ako ručno perete lonce, šerpe i ostalo posuđe, vaša sudopera je verovatno svaki dan prekrivena prljavštinom i masnoćom pa bi trebalo da je očistite gotovo svaki dan. - Trebalo bi da čistite sudoperu onoliko često koliko i perete sudove. Možda mislite da su voda i sapun za pranje sudova koji kroz sudoperu prođu dovoljni da se opere, ali zapravo je to idealno mesto za razmnožavanje bakterija, zbog svega što sve završi u njoj - kažu stručnjaci iz "Home Made Simplea". Podelili su i par saveta za svakodnevno pranje sudopere, a dobra stvar je da vam neće biti potrebno puno vremena, kako prenosi Express.
Isperite ostatke hrane
Prema stručnjacima, trebalo bi da izbegavate da ostavljate komadiće hrane u sudoperi i ubacujete ih u odvod jer to može uzrokovati začepljenje. Umesto toga, sve ostatke odmah bacite u kuhinjsku kantu za smeće.
Operite sudoperu sapunom i vodom
Za svakodnevno čišćenje možete pomešati tečnost za pranje posuđa i vodu. Oribajte celu površinu sudopere kako biste uklonili sve mrlje i ostatke hrane.
Isperite sudoperu vodom i osušite je
Isperite sapunicu i proverite da li ste obrisali svaki deo sudopere, uključujući odvod i slavine. Nakon toga je samo obrišite suvom krpom.
Za dubinsko čišćenje sudopere koje se preporučuje jednom nedeljno, stručnjaci savetuju dezinfekciju, a ako želite da uklonite tvrdokorne mrlje,potrebno je da uložite malo više truda.
- Začepite odvod i napunite sudoperu s par litara tople vode pa ubacite kašičicu izbeljivača. Zatim umočite sunđer, obrišite slavinu i ostavite da stoji najmanje pet minuta. Nakon toga isperite i ostavite da se osuši - objašnjavaju stručnjaci. Što se tiče tvrdokornih mrlja, kažu, možete koristiti sodu bikarbonu koja zbog svoje može da razgradi masnoću, a potrebno je samo da je pospete po mrljama i ostavite da odstoji pre nego što ga obrišete i isperete.