Ceo život na pogrešan način kuvate SUPU: Ovako UBIJATE sve vitamine iz povrća, evo par saveta za zdraviji obrok!

K.Ć Vesti 13.03.2022 18:00 0

Povrće je bogat izvor dobrih vitamina. Takođe sadrže vlakna i neke minerale. Nažalost, termička obrada kojoj se podvrgavaju dok se kuvaju u supi može lišiti povrće neke od njegovih zdravstvenih svojstava. Da bi obrok koji smo pripremili bio zdrav, zapamtite nekoliko osnovnih pravila

Ceo život na pogrešan način kuvate SUPU: Ovako UBIJATE sve vitamine iz povrća, evo par saveta za zdraviji obrok!

Shutterstock

Jedenje povrća treba da bude redovan deo naše ishrane. Imaju mnoga svojstva koja su vredna za zdravlje. Oni ne samo da pomažu u gubitku i održavanju odgovarajuće telesne težine, već i snižavaju holesterol, izvor su proteina, a mnogi od njih imaju nizak glikemijski indeks. Priprema supe od povrća omogućava kombinovanje velikog broja povrća u jednom obroku. Nažalost, previsoka temperatura dovodi do toga da ovi proizvodi gube vrednosti kao što su vitamin C , vitamini B , folna kiselina i kalijum . Zbog toga je važno znati kako ih pravilno pripremiti.

Kako kuvati povrće u supi?

Bilo koja metoda toplotne obrade neizbežno uništava vitamine. Međutim, postoje odlični saveti koji će nam pomoći da smanjimo gubitke vitamina.

Ako posle želite da pojedete povrće iz supe zasebno, najbolje je da ga kuvate bez ljuštenja. Skuvano povrće lakše će se oljuštiti, a kožica će štiti da svi vitamini se ne izgube. 

Dodajte malo soli . Neslana voda „usisava” vredne sastojke iz povrća. Umesto obične soli, probajte himalajsku so. Bogat je izvor selena, kalcijuma i cinka. 

Ne kuvajte povrće predugo . Povrće treba da bude al dente, odnosno malo čvrsto. Zahvaljujući tome, ne samo da će zadržati više vitamina, već će i ostati ukusnije.

Koristite paru . Najbolje rešenje za povrće je samo kuvanje na pari. Međutim, vodena para je i voda i može nam ukrasti i neke dragocene vitamine. Zbog toga je važno pokriti lonac poklopcem kada kuvate supu.

Održavajte pravilan redosled kuvanja proizvoda . U šerpu prvo stavite meso ili ribu sa začinima, pa dodajte povrće.
 
Komentari (0)
Loading