Činjenice i mitovi o KUPANJU štenaca: Obavezno pročitajte pre nego što okupate svog ljubimca

K.Ć Vesti 01.02.2022 16:15 0

U glavama mnogih ljudi još uvek postoji mnogo mitova o zdravlju i nezi pasa. Jedan takav mit je da se štene ne sme kupati dok ne napuni godinu dana. Saznajte kako, u čemu i kada možete okupati malog psa

Činjenice i mitovi o KUPANJU štenaca: Obavezno pročitajte pre nego što okupate svog ljubimca

Shutterstock

Kada se štene može kupati?

Štene, baš kao i odraslog psa, treba kupati kada je potrebno. Odlučite se za kupanje svog ljubimca kada je vaš pas prljav. Neki štenci vole da se valjaju u blatu, dok se drugi prljaju dok hodaju. Savet za negovanje zdrave kože vašeg ljubimca je sledeći: što manje kupate psa, to bolje! Obično se kaže da su tri ili četiri kupanja godišnje više nego dovoljna.

Gde je moguće, umesto kupanja kozmetičkim preparatima, dlaku svog ljubimca možete jednostavno isprati mlakom vodom. U jesenjem i zimskom periodu, kada je mokro i blatno, psu operite šape posle svake šetnje. Kod dugodlakih pasa takođe skratite dlaku oko šapa, što će smanjiti unošenje prljavštine u kuću.

Ne zaboravite da uvek dobro osušite psa peškirom ili, ako toleriše, fenom za kosu. Međutim, pazite da ne opečete psa vrelim vazduhom. Ostavljanje mokre dlake može se završiti infekcijom, pa čak i upalom pluća.

Bezbedno je kupati svoje štene prvi put kada je staro oko 8 nedelja. Dobra je ideja da se uzdržite od pranja svog malog psa prvih nekoliko nedelja jer štenci još nisu u potpunosti termoregulisani. U slučaju životinja koje su stare nekoliko nedelja, pranje se može obaviti toplom, vlažnom krpom. Možete se konsultovati sa svojim veterinarom ako imate bilo kakve sumnje.

Šta koristiti za kupanje šteneta?

Koža malog psa je veoma osetljiva, pa uvek birajte posebne proizvode namenjene štenadima. Nikada ne koristite ljudske šampone, sapune ili gelove za kupanje. Koža psa ima drugačiji pH. Proizvodi namenjeni nama mogu da ga iritiraju i osuše.

Međutim, nije lako kupiti šampon za pse. Na policama prodavnica naći ćete mnogo proizvoda različitog sastava i namene. Ali to nije sve. Šampon takođe treba da odgovara, na primer, boji koze. Postoje proizvodi koji oštećuju boju. Najčešće se opisuju kao proizvodi za pse sa tamnom dlakom ili za pse sa svetlom ili belom dlakom. Još jedan kriterijum za izbor pravog proizvoda je dužina dlake vašeg psa. Šampon za dugodlake rase mora da deluje malo drugačije nego za pse sa kratkom dlakom. Mnogi brendovi nude proizvode posvećene određenim rasama. Ovo će generalno biti dobar izbor, iako ponekad imaju efekat koji neće zadovoljiti jedinstvene potrebe vašeg psa.

Takođe je važno za vašeg psa da proizvod ne iritira kožu ili oči. Ako preparat izazove iritaciju konjunktiva ili suzenje, kupanje će biti ni malo zabavno.

Kako naviknuti svoje štene na kupanje? Prvo kupanje korak po korak

Kao i kod svih tretmana negovanja, takođe je dobro naučiti štene da se kupa. Prilikom prvih pokušaja da operete šape i navlažite dlaku, nemojte štedeti svog psa delikatesa. Oni, zajedno sa vašim pohvalama, grade pozitivne asocijacije. Kako bi trebalo da bude prvo kupanje?

Prvo morate biti spremni. Kupanje vašeg psa zahteva neke neophodne stvari. Morate da spremite:

  • peškir
  • fen za kosu
  • šampon za štence,
  • regenerator za štene,
  • poslastice

Kada kupate svoje štene, po prvi put sledite dole navedene korake.

  • Stavite svoje štene u kadicu, bazen za pse neku posudu ili lavabo. Možda će vam trebati drugi peškir za pseće noge da ne bi skliznuo na mokroj površini.
  • Pre nego što počnete da ga kupate, možete početi tako što ćete četkati svoje štene. Ovo će ga smiriti i pripremiti za kupanje. Četka će takođe ukloniti prljavštinu sa dlake.
  • Pokvasite štene toplom vodom. Stalno proveravajte da voda nije previše topla ili prehladna. Koristite mlaku vodu!
  • Nežno nanesite šampon. Možete koristiti mekani sunđer. Pazite na oči psa.
  • Nakon nanošenja šampona, vreme je za ispiranje. Važno je da uvek temeljno isperite psa nakon što završite sa kupanjem .
  • Ako je potrebno, nanesite balzam.
  • Isperite regenerator.
  • Na kraju, osušite svog ljubimca. Kada pas završi kupanje, želeće da se strese. Kada se to desi, počnite da ga sušite. Držite psa da ne padne ili sklizne.

Već znate kako i kada možete kupati svoje štene, ali ako i dalje sumnjate, odlučite se za kupanje u salonu za negu. Ne morate sami da kupate psa. Kvalifikovano osoblje će to učiniti brzo i bezbedno.

Komentari (0)
Loading